Szybko, łatwo i efektownie – tak można przygotować przepyszną kawę przy użyciu automatycznego ekspresu na kapsułki. Na rynku znajdziemy także ekspresy kapsułkowe manualne. W obu przypadkach podstawą przyrządzenia gorącego napoju jest znakomita kawa zamknięta hermetycznie w kapsułkach.

Jak powstał ekspres do kawy na kapsułki?

Po raz pierwszy ekspresy na kapsułki zaczęły pojawiać się dopiero w XXI wieku. W 2003 roku do domów zawitał pierwszy ekspres tego rodzaju, choć wcześniej taki sprzęt wprowadzono do biur. Do prawidłowego działania ekspres do kawy na kapsułki wymagał kawy zapakowanej w małe opakowania, gotowe do użycia w każdej chwili. Urządzenie, dzięki idealnej temperaturze zaparzenia i ciśnieniu rzędu kilku lub kilkunastu barów, umożliwiało przygotowanie kawy pełnej smaku i aromatu.

Obecnie na rynku jest szeroki wybór ekspresów na kapsułki. To ekspresy automatyczne lub manualne, nisko- lub wysokociśnieniowe. Istnieje kilku czołowych producentów, w których ofercie znajdziemy domowy ekspres do kawy na kapsułki. Jednym z nich jest NESCAFÉ® Dolce Gusto®, które produkuje automatyczne i manualne ekspresy ciśnieniowe do kawy na kapsułki. Wykorzystuje przy tym system wysokiego ciśnienia, który umożliwia profesjonalne przygotowanie kawy, takiej jak przez baristę. Napój pokryty jest gęstą, aksamitną cremą. Dodatkowo sam ekspres do kawy na kapsułki może być estetycznym elementem wyposażenia wnętrza – tradycyjnego lub nowoczesnego.

Jak działa ekspres kapsułkowy?

Wybierając ekspres do kawy na kapsułki, tak naprawdę kupujemy jeden z rodzajów ekspresów ciśnieniowych, ale w kompaktowym wymiarze. Urządzenie to może przyrządzić różne rodzaje kawy, zarówno typowe włoskie espresso, jak i cappuccino, caffè latte czy trójwarstwowe latte macchiato, a to nie jedyne jego możliwości. Wszystko zależy od tego, jakie kapsułki do ekspresu kupi jego właściciel. Różnią się one od siebie smakiem, zapachem czy mocą. Zdarza się też, że zamknięta będzie w nich nie tylko kawa, ale też czekolada czy herbata.

Prostota działania ekspresu kapsułkowego jest jednym z jego atutów. Użytkownik musi włożyć tylko wybraną kapsułkę lub kapsułki do otworu wlotowego w urządzeniu, a następnie uzupełnić pojemnik z wodą lub też pojemnik z mlekiem. Po wyborze odpowiedniej kawy nie pozostaje już nic innego, jak poczekać na przyrządzenie przez ekspres do kawy na kapsułki aromatycznego napoju.

Urządzenie działa w ten sposób, że kapsułka jest przebijana specjalną igłą, a następnie wpływa do niej woda pod wysokim ciśnieniem – zwykle około 9-15 barów. To pozwala wydobyć ze zmielonych ziaren kawy wszystko to, co najlepsze dla prawdziwego kawosza – smak i aromat.

W ekspresach kapsułkowych wykorzystywany jest system podgrzewania wody, dzięki czemu szybko osiąga ona odpowiednią temperaturę zaparzania kawy – już po 30 sekundach. Dlatego nie trzeba długo czekać na ulubiony napój.

Które kapsułki do ekspresu wybrać?

Chcąc mieć pewność, że każda z przygotowanych kaw w ekspresie kapsułkowym będzie tak samo dobra, warto wybrać kapsułki do ekspresu stworzone dla danego producenta. Renomowane firmy gwarantują wysoką jakość kawy zamkniętej w kapsułkach. Najlepiej, aby była to 100-procentowa arabica, której ziarna zostały starannie wyselekcjonowane.

W ekspresach automatycznych na kapsułki można przygotować kawę espresso niczym z najlepszej kawiarni, a posługując się spieniaczem do mleka, na bazie espresso będzie można przygotować kawy mleczne, m.in. caffè latte czy latte macchiato. Dostępne są kapsułki do cappuccino czy latte bez użycia mleka i spieniacza – to ułatwia ich przygotowanie w perfekcyjny sposób bezpośrednio w ekspresie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here