Jak gotować kukurydze – wydaje się, że to pytanie nie ma większego sensu, bo przecież sprawa jest prosta, wrzucamy kolbę kukurydzy do garnka z gotującą się wodą i już, sprawa załatwiona. Ale to tylko pozory, bo jeżeli chcemy, by przygotowana przez nas kukurydza była smaczna, to musimy stosować się do pewnych zasad.

Jak gotować kukurydze – Podstawowe zasady

Jak gotować kukurydze - Podstawowe zasadyPierwsza jest oczywista – kolbę kukurydzy przed ugotowaniem musimy dokładnie oczyścić z liści i innych niejadalnych części, ale już druga jest dość zaskakująca – pod żadnym pozorem do gotującej się kukurydzy nie dodawaj soli. Coś, co jest naturalne przy gotowaniu innych warzyw, przy kukurydzy zupełnie się nie sprawdza. Posolenie wody sprawi, że kukurydza będzie twarda, a przez to zwyczajnie niesmaczna. Jeżeli chcemy dodać naszej kukurydzy smaku możemy ją oczywiście posolić, ale już po wyciągnięciu z garnka z wodą. Zamiast soli do wody możesz dodać za to odrobinę cukru, to sprawi, że kukurydza nabierze słodkawego posmaku. Jedna łyżeczka cukru na około litr wody to powinny być dobre proporcje. Do garnka z wodą można dodać także trochę mleka, to także powinno wzbogacić smak kukurydzy i uczynić ją bardziej aromatyczną. Mleko dodatkowo pomoże też w szybszym nadaniu ziarnom odpowiedniej miękkości.

Czas gotowania nie powinien być zbyt długi – z reguły jest to około 10 do 15 minut. Ale wszystko zależy od tego, jaką odmianę kukurydzy kupimy, bo dla każdej czas może się różnić. Kukurydza cukrowa powinna być gotowa w maksymalnie kwadrans, ale inne odmiany będą potrzebować znacznie więcej czasu, dlatego warto jest co jakiś czas nakłuć kukurydzę patyczkiem, aby sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka. Zbyt krótki czas gotowania sprawi, że w środku będzie ona twarda. To samo stanie się, jeżeli odpowiednio wcześnie nie wyciągniemy jej z garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy też, że kolby kukurydzy powinny być całkowicie zanurzone w wodzie, aby gotowanie było równomierne dla całego warzywa. Warto też nakryć garnek przykrywką, to sprawi, że kukurydza nie będzie wypływać na powierzchnię wody.

Kiedy kukurydza jest już odpowiednio miękka, wyciągamy ją z garnka i wtedy możemy przyprawić ją na przykład solą. Do ugotowanej kukurydzy warto także dodać zwykłego masła lub masła czosnkowego, jeżeli ktoś takowe lubi. Masło można dodać do kukurydzy także wcześniej, czyli niewielką ilość wrzucić do wody, w której gotujemy kukurydzę w garnku. Tak przygotowana kukurydza będzie nie tylko zdrową (zawiera między innymi dużo błonnika i witaminy B), ale przede wszystkim bardzo smaczną przekąską.

Zdrowe i smaczne potrawy z kukurydzy

Kukurydza jest oczywiście świetną potrawą sama w sobie, jednakże przy użyciu dodatkowych składników i przy pomocy odrobiny wyobraźni jesteśmy w stanie przygotować z niej wiele ciekawych i bardziej złożonych dań. W tym artykule przedstawimy tylko kilka z nich, aczkolwiek zachęcamy do bardziej szczegółowych poszukiwań.

Placki z kukurydzy

Placki z kukurydzyPierwsza naszą propozycją na niezwykłą potrawę przygotowaną przy użyciu kukurydzy są po prostu kukurydziane placki. Są one świetną alternatywą aby odmienić nieco nudne, codzienne śniadania. Aby przygotować takie placki będziemy musieli się zaopatrzyć w puszkę kukurydzy, jajko, mleko, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, bazylię oraz inne ewentualnie inne przyprawy do smaku, w zależności od indywidualnych preferencji domowników. Około pół puszki kukurydzy należy zmiksować wraz z przyprawami dodając w trakcie mleko oraz jajko. Następnie powinniśmy dodać mąkę, odrobinę proszku do pieczenia oraz odpowiednią ilość soli. Tak zmieszaną papkę możemy użyć do formowania placków na rozgrzanej patelni.

Kurczak zapiekany z dodatkiem kukurydzy

Jeśli chodzi o ciekawe potrawy z użyciem kukurydzy to nie możemy oczywiście zapomnieć o zapiekanym kurczaku z dodatkiem kukurydzy oraz dyni. Aby przygotować taką potrawę na obiad będziemy potrzebować filety z kurczaka (ilość zależna od ilości osób,dla których zamierzamy przygotować danie), jedną obraną dynię oraz puszkę kukurydzy konserwowej. Oprócz tego powinniśmy się także zaopatrzyć w odrobinę soczewicy, czosnku oraz przyprawy i bulion. Na samym dnie formy do pieczenia rozkładamy soczewicę. Pozostałe składniki zalewamy bulionem oraz nakładamy na soczewicę. Na górę pozostaje nam położyć pokrojony i przyprawiony filet z kurczaka. Pozostaje nam już tylko rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury i wstawić całość na 30 minut.

Sałatka z ryżu i kukurydzy

Ostatnią naszą propozycją na pyszne danie z kukurydzy jest sałatka ryżowa z dodatkiem bohaterki tego artykułu. Oprócz tych dwóch składników będziemy jeszcze potrzebowali ananasa i ogórka. Ryż gotujemy i dodajemy do niego pozostałe składniki pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy solą, i na przykład sokiem z limonki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here