Ananasy to dość powszechnie lubiane egzotyczne owoce. Najzdrowsze są spożywane, gdy są świeże (te z puszek nie są raczej rozwiązaniem zdrowym, choć to pewna alternatywa, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców). W przypadku świeżych egzotycznych owoców pojawia się jedna jedno dość zasadnicze pytanie – jak obrać ananasa szybko i skutecznie z jego grubej skórki?

Jak obrać ananasa?

Jak obrać ananasa?Wbrew pozorom nie jest to takie trudne i po odrobinie pracy można cieszyć się pysznym smakiem jego miąższu. Choć niewiele osób o tym wie, to na łatwość obrania ananasa bardzo duży wpływ ma jego odpowiedni wybór. Przede wszystkim dobry i smaczny ananas powinien ładnie pachnieć. W dobrym ananasie wszystkie liście znajdujące najbardziej w środku powinny dać się bez problemu wyrwać. To świadczy o świeżości i dobrej jakości owocu. Jeśli wystąpią problemy z wyciągnięciem liścia oznacza to, że ananas nie jest zbyt świeży. Dobry,a przede wszystkim świeży ananas nie gniecie się przy delikatnym uścisku palców. Świeży owoc zawsze będzie bardzo jędrny. Jeśli chodzi o krojenie ananasa, należy ułożyć go na desce, odpowiednich rozmiarów, a także przygotować sobie duży i koniecznie bardzo ostry nóż oraz miseczkę. Obierając ananasa i dążąc do odkrycia jego pysznej zawartości w pierwszej kolejności należy odciąć górę oraz dół egzotycznego owocu.

Mając odpowiednio ostry nóż wykonanie całej procedury będzie niezwykle proste

Po odcięciu górnej i dolnej cześci pozostałego ananasa należy umieścić w pozycji pionowej. Ostrożnie należy odcinać jego skórkę, kawałek po kawałku. Krojenie należy wykonywać bardzo ostrożnie, aby w miarę możliwości przy obieraniu owocu stracić możliwie jak najmniej pysznego miąższu. Po odkrojeniu skórki warto obejrzeć dokładnie owoc. Jeśli widoczne są na nim twarde i ciemne plamki należy odciąć je nożem, bowiem nie są smaczne (choć nie świadczą o zepsuciu owocu) i mogą dość znacząco zepsuć smak miąższu ananasa. Zdjęcie samej skórki to jednak nie koniec procesu obierania ananasa. Owoc należy przekroić jeszcze na dwie równie części (pamiętając o trzymaniu go w dalszym ciągu w pozycji pionowej). Każdą połowę należy następnie podzielić na ćwiartki. Każdą część ustawić pionowo i odciąć od niej spiczaste końce. Ten koniec ma nieco drewniany, a na pewno bardzo nieprzyjemny smak, dlatego należy się go bezwzględnie z owocu pozbyć. To cięcie to akurat najszybszy i najprostszy proces w obieraniu ananasa. Mniejsze kawałki dodatkowo są znacznie wygodniejsze w spożyciu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here