Produkty zbożowe to jedne z najbardziej wartościowych składników, jakie mogą znaleźć się w naszej diecie. Są znakomitym źródłem węglowodanów złożonych oraz dobrze przyswajalnego białka. Zapewniają także nam niezbędnych witamin i minerałów. Produkty te możemy spożywać w formie makaronów, pamiętajmy jednak, aby wybierać makarony makarony pełnoziarniste, czyli te o ciemnej barwie. Warto zadbać, żeby w naszej diecie nie zabrakło różnego rodzaju kasz, są one naprawdę zbawienne dla zdrowia. Wybór ich jest ogromny.

Możemy wybrać: kaszę jęczmienną, gryczaną, kuskus, mannę, kukurydzianą, owsianą, bulgur, amarantus, quinoa czy kaszę jaglaną. Ta ostatnia ma niesamowite właściwości zdrowotne, a możemy wykorzystać ją do niemal każdego rodzaju dań. Świetnie sprawdzi się zarówno w wersji słodkiej na śniadanie, jak i na słono, do obiadu. Zanim zaczniemy korzystać z dobrodziejstw tego produktu, powinniśmy się dowiedzieć, jak ugotować kaszę jaglaną.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jak ugotować kaszę jaglaną?Kaszę tę kupujemy najczęściej w opakowaniu, w którym jest ona podzielona na stu gramowe porcje, znajdujące się w woreczkach. Możemy wtedy oczywiście ugotować kaszę według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Sprowadza się to do wrzucenia woreczka z kaszą do gotującej się w garnku wody i gotowania pod przykrywką przez około 15 minut. Liczmy się jednak z tym, że taki sposób gotowania nie będzie najlepszym wyborem. Po pierwsze wszystkie najcenniejsze składniki zawarte w kaszy przeniosą się do wody, którą potem wylejemy do zlewu, aby odlać kaszę. Po drugie – w czasie gotowanie z plastikowych woreczków mogą uwalniać się niekorzystne dla zdrowia związki.

Żeby uniknąć obu tych konsekwencji, gotujmy kaszę wsypując ją luźno do garnka. W przypadku takiego procesu gotowania, powinniśmy zachować proporcje kaszy do ilości wody w stosunku 1:2,5. Taki sposób przygotowania pozwolić zachować wszystkie jej makro i mikroskładniki. Zaletą będzie także to, że woda się idealnie wsiąknie w kaszę, dzięki czemu będziemy mogli nakładać ją od razu na talerze, bez dodatkowego odcedzania. Zachowanie podanych proporcji sprawi również, że konsystencja kaszy będzie sypka, a nie zrobi się nieapetyczna papka.

Od teraz niewątpliwie będziemy wiedzieli, jak ugotować kaszę jaglaną, żeby zachowała ona najwięcej wartości i była do tego smaczna. Warto jeść ją jak najczęściej, ponieważ jest świetnym źródłem białka, żelaza, miedzi cynku, krzemu, lecytyny i witamin z grupy B.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here