Lato to czas, w którym często dopada nas ochota na odrobinę bitej śmietany. Pyszne letnie owoce, niesamowicie kuszą, aby sięgnąć po śmietanę i zrobić pyszny deser. Należy jednak pamiętać o tym, aby śmietana była smaczna i dobrze ubita, musimy wybrać ze sklepowej półki tą najlepszą. Przede wszystkim, aby w ogóle śmietana się nam ubiła, musi mieć co najmniej 30% zawartości tłuszczu. Skład jej musi być prosty. Najlepiej gdyby tylko zawierał śmietanę. Gdy już mamy wybraną najlepszą z najlepszych, musimy się dowiedzieć jak zrobić bitą śmietanę, aby była idealna.

Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?Aby śmietana chciała w ogóle się ubić, musi być baaardzo dobrze schłodzona. Warto też pamiętać, aby nie mieszać do jednego ubicia śmietan od różnych producentów. Naczynie, do którego wlewamy śmietanę, również musi być schłodzone. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, aż będą zostawać widoczne ślady od widełek. Nie należy ubijać jej zbyt długo, gdyż zamiast pysznego, puszystego deseru, zrobi nam się… masło. Aby uzyskać lepszy smak bitej śmietany, można dodać w trakcie ubijania cukru pudru lub też cukru waniliowego. Można również nadawać jej różne smaki, poprzez dodanie np. czekolady w proszku, kawy rozpuszczalnej, alkoholu czy też skórki cytryny. Gotową już ubitą śmietanę, najlepiej zużyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Wtedy ma najbardziej puszysta i delikatną konsystencję. Gdy zaś nie zużyjemy całości odrazu, należy ją schować natychmiast do lodówki, pamiętając o tym, aby owinąć miseczkę folią spożywczą, gdyż ma dużą zdolność pochłaniania zapachów z lodówki.

Poza tą formą, czyli prawdziwej śmietany, na sklepowych półkach możemy również znaleźć jej zamienniki. Jest nimi bita śmietana w sprayu bądź śmietana w proszku, którą ubija się na mleku. Niestety obie formy nie zachwycają swoim składem. Gdyż samej śmietany w nich nie znajdziemy praktycznie w ogóle, za to innych dodatków i ulepszaczy o wiele więcej.

Gotową bitą śmietanę możemy wykorzystać na wiele sposobów: zjeść samą lub z ulubionymi dodatkami, dodać do lodów, naleśników, gofrów. Możemy także na bazie bitej śmietany przygotować pyszne kremy do przekładania np. tortów. Możemy połączyć ją z sezonowymi owocami, wymieszać z pokrojoną w kostkę galaretką lub też pięknie udekorować gorącą czekoladę, kakao czy też kawę, oraz na wiele, wiele więcej innych fantazyjnych sposobów, jakie przyjdą nam do głowy. Zawsze jednak pamiętajmy, aby nie kupować gotowców tylko zrobić ją samemu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here