Kuchnia azjatycka zdecydowanie różni się od tradycyjnych zachodnich potraw. Smak dania z ryby w wersji japońskiej będzie na pewno bardziej intensywny. Można oczywiście wybrać tradycyjne przepisy i dostosować do własnego smaku. Oto trzy doskonałe potrawy, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Łosoś w galarecie

Łosoś to popularna ryba we wschodniej Azji. Już na dobre zakorzeniła się w polskiej tradycji kulinarnej. Mięso łososia jest bardzo soczyste i wyraziste w smaku. Doskonale smakuje w galarecie z dodatkiem warzyw. Przepis na łososia w galarecie jest bardzo prosty – wystarczy przygotować następujące składniki:

  • żelatyna (2 łyżki)
  • Rosół drobiowy WINIARY (pół kostki)
  • filety z łososia bez skóry (300 g)
  • plastry marchewki blanszowane/sparzone (80 g)
  • papryka świeża (80 g)
  • groszek zielony mrożony (80 g)
  • liście szpinaku blanszowane/sparzone (80 g)
  • przyprawy do smaku

W pierwszej kolejności należy przygotować wywar z rosołu drobiowego i 200 ml wody. Żelatynę moczymy w 50 ml zimnej wody i dodajemy do wywaru. Gotujemy go do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Warto cały czas mieszać, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka. Filety łososia kroimy w kwadraty, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Rybę smażymy na patelni do zarumienienia. Następnie marchewkę i paprykę kroimy w kostkę i łączymy z rozmrożonym groszkiem i drobno pokrojonym szpinakiem.

W tym przepisie można wykorzystać małą formę do pasztetu, do której wlewamy cienką warstwę galarety. Na dnie układamy na przemian warzywa i ostudzonego łososia, za każdym razem podlewamy galaretką i chłodzimy, aby lekko stężała. Należy ją postawić w chłodnym miejscu do całkowitego ścięcia. Galaretkę z łososiem można pokroić na plastry i podawać na przykład z sosem tatarskim.

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym to prawdziwa poezja smaków i aromatów. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali poniższych składników:

  • filet z mintaja (500 g)
  • Sos Azjatycki słodko-pikantny WINIARY
  • keczup łagodny (2 łyżki)
  • czerwona papryka marynowana (1 duża sztuka)
  • ogórki konserwowe (4 sztuki)
  • cebula mała (1 sztuka)
  • olej (1/3 szklanki)
  • ostra papryka w proszku (pół łyżeczki)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • mleko 3,2% (pół szklanki)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • woda (pół szklanki)
  • jajko (1 sztuka)
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • sól (pół łyżeczki)

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Następnie kroimy filet z mintaja w kostkę około 2×2 cm, oprószamy mąką pszenną, solą i pieprzem. Kawałki ryby moczymy w cieście naleśnikowym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Paprykę i ogórka kroimy w słupki, cebulę w cienkie piórka i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie należy zagotować w garnku szklankę wody z octem, olejem, cukrem oraz szczyptą soli. Dodajemy Sos Azjatycki słodko-pikantny WINIARY, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.

W szklanym naczyniu układamy na przemian warzywa, następnie kilka kawałków ryby i tak do wyczerpania składników. Całość polewamy ciepłą zalewą. Rybę można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki i aromaty się „przegryzą”.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem

Tuńczyk to również popularna ryba w Japonii, która doskonale smakuje z ryżem. Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:

  • ryż (250 g)
  • tuńczyk (1 puszka)
  • majonez (3 łyżki)
  • keczupu (3 łyżki)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • rzodkiewka (6 sztuk)
  • jajka (8 sztuk)
  • ogórek konserwowy (4 sztuki)
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo, a ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Rzodkiewkę, ogórki i jajka rozdrabniamy i dodajemy do ryżu. Tuńczyka z puszki należy przecedzić na sitku i wrzucić do miski. Sałatkę doprawiamy majonezem, ketchupem, przyprawami i mieszamy. Gotowe!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here