Karkówka zdaniem większości z nas stanowi obowiązkowy element każdego grilla. Aby przyrządzić ją po mistrzowsku, należy zwrócić uwagę nie tylko na długość pieczenia i wybór odpowiedniego mięsa, ale przede wszystkim na marynatę. To właśnie sposób marynowania decyduje o ostatecznym smaku dania. Dziś prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na karkówkę z grilla!

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

Gdy temperatury rosną, chętnie spędzamy wolny czas na świeżym powietrzu. Jednym ze sposobów na relaks w gronie bliskich jest grillowanie. Warto, aby nasze menu było urozmaicone. A może by tak połączyć słodki smak miodu i ostre przyprawy? Marynata do karkówki na grilla z miodem powinna powstać dzień przed rozpoczęciem grillowania, dzięki czemu mięso spędzi w lodówce całą noc i głęboko przesiąknie wspaniałym aromatem. Jak przygotować marynatę miodową? Do miodu należy dodać kilka łyżek oleju, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Przydadzą się także spore ilości słodkiej papryki oraz pieprzu. Wszystkie przyprawy nadadzą potrawie wyrazistego charakteru, dlatego nie należy ich żałować. Karkówka powinna zostać nieco rozbita tłuczkiem i szczelnie przykryta folią na całą noc. Gdy mięso będzie gotowe, najlepiej podawać je z ostrym sosem. W tym celu polecamy Ketchup Chili Ostry WINIARY.

Karkówka w sosie z tymiankiem

Nasza druga propozycja to przepis na grill pełen aromatycznych przypraw. W jaki sposób zamarynować mięso? My skorzystaliśmy ze sprawdzonego gotowego rozwiązania. WINIARY POMYSŁ NA… steki z karkówki w sosie z tymiankiem to doskonały wybór dla wszystkich poszukiwaczy nowych smaków i doznań kulinarnych. Zawartość saszetki należy wymieszać z wodą i umieścić mięso w powstałej w ten sposób marynacie. Wystarczy godzina spędzona w lodówce, by nabrało delikatnego aromatu. Aby dopełnić smak upieczonego mięsa, warto je podać z Sosem czosnkowym WINIARY. Karkówka w wydaniu z tymiankiem będzie stanowiła miłą odmianę dla wszystkich fanów grillowania.

Karkówka w marynacie chili z sosem czosnkowym

Nasza trzecia propozycja stanowi powrót do karkówki w ostrzejszej wersji. Wiele osób nie wyobraża sobie marynaty bez dodatku chili, a samej potrawy bez sosu czosnkowego. Aby mięso było aromatyczne i kruche, powinno przynajmniej godzinę poleżeć w przyprawach w lodówce. Jak przyrządzić idealną marynatę? W misce należy wymieszać wszystkie przyprawy – po pół łyżeczki chili, tymianku, majeranku, ostrej papryki, oregano, bazylii, soli oraz pieprzu z łyżką oleju, Ketchupem Chili Ostrym WINIARY i dwoma ząbkami czosnku. Karkówkę kroimy w kotlety, dokładnie myjemy, delikatnie tłuczemy i nacieramy marynatą. Ta wersja mięsa z grilla najlepiej smakuje podana gościom w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw oraz Sosu czosnkowego WINIARY. Grillowanie nie musi trwać długo. Na dobrze rozżarzonym grillu wystarczy opiekać karkówkę po 5 minut z każdej strony. W ten sposób uzyskamy mięso chrupiące z wierzchu i kruche w środku. Palce lizać!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here