Hasło “śniadanie” bardzo często kojarzy nam się z różnymi potrawami. Wszystko zależy od tego, do czego konkretna osoba jest przyzwyczajona. Nie ulega wątpliwości, że spory odsetek Polaków bardzo chętnie decyduje się na owsiankę. Jest to posiłek pożywny, smaczny, który skutecznie pobudza układ pokarmowy, a jednocześnie gwarantuje uczucie sytości na długi czas. Jednak, jak pokazuje doświadczenie, lepszym wyborem jest owsianka na wodzie, zamiast tradycyjnej, na mleku. Przede wszystkim jest mnie kaloryczna. Sprawdź, jakimi jeszcze zaletami może pochwalić się owsianka!

Dlaczego warto sięgać po owsiankę na wodzie?

W życiu człowieka istotna jest prawidłowo zbilansowana dieta. Ma ona wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale również na zdrowie oraz codzienne samopoczucie. Warte podkreślenia jest, że zdrowe odżywianie nie jest wcale takie trudne i skomplikowane, jak nam się może wydawać. Ponadto przygotowywanie zdrowych posiłków również nie jest tak pracochłonne, jak wygląda to w naszych wyobrażeniach.

Przykładem jest owsianka https://mojemusli.pl/blog/pozywna-owsianka-do-pracy-w-kilka-minut-sprawdz-jak-ja-przygotowac/. Posiłek ten można nazwać łatwym w przygotowaniu, zdrowym, niewymagającym dużego wkładu pieniężnego oraz bardzo pożywnym. Decydując się na tego rodzaju śniadanie, trzeba wiedzieć, że owsianka wspiera leczenie wielu chorób układu pokarmowego i jest źródłem sporej ilości składników odżywczych. Regularne jedzenie owsianki może zahamować rozwój chorób dietozależnych. Posiłek ten wpływa pozytywnie na poprawę stanu psychofizycznego, zawiera liczne antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami.

Z jakich płatków można wyczarować owsiankę? Świetnie nadają się do tego płatki błyskawiczne, które są gotowe tuż po zalaniu gorącą wodą. Rewelacyjnym wyborem są też płatki górskie, które cechują się słodkawym smakiem. Płatki zwykłe to najmniej przetworzona wersja, a przygotowanie z nich owsianki może zabrać nieco więcej czasu.

Zamiast mleka woda — czy owsianka będzie smaczna?

Z pewnością niektóre osoby zastanawiają się, czy owsianka na wodzie jest smaczna. Owszem, nie ustępuje niczym tej na mleku. Do owsianki można śmiało dodać suszone owoce, orzechy, nasiona czy miód. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby wzbogacić ją o cynamon, kakao czy konfiturę. Będzie wtedy nieco słodka, bardzo smaczna, a jej przygotowanie i zjedzenie zajmie zaledwie kilka minut.

Jakie dodatki warto przygotować?

Owsianka ma to do siebie, że najlepiej smakuje z dodatkami. Orzechy w owsiance to fantastyczne źródło zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Można dodać je siekane bądź w całości, zależy, jak jest wygodniej. Najzdrowsze odmiany orzechów to orzechy włoskie, nerkowce, migdały, orzechy pekan, makadamia czy orzechy brazylijskie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do owsianki dodać nieco masła orzechowego. Jest to przysmak znany nam od lat. Wymieszane z miodem czy konfiturą sprawia, że owsianka smakuje wręcz nieziemsko, a domownicy chcą ją zjadać codziennie na śniadanie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here