Ciężko wyobrazić sobie okres wiosenno-letni bez przyjęć na świeżym powietrzu i potraw z grilla. Zaskocz swoich bliskich niezwykłymi pieczonymi potrawami i przystawkami, które ich zachwycą!
Wielu osobom grillowanie kojarzy się przede wszystkim z pieczoną karkówką, kiełbasą i kaszanką z grilla. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zaskoczyć swoich bliskich zupełnie nowymi potrawami i przystawkami, których do tej pory nie mieli okazji skosztować. Przekonaj się, że przystawki mogą być równie zachwycające jak dania główne!
Pieczony camembert prosto z grilla
Jeżeli masz konkretny pomysł na grilla i chcesz, aby stał się on wyjątkowym wydarzeniem – zdecyduj się na przygotowanie niebanalnych przystawek. Z pewnością należy do nich pieczony serek camembert. Wymieszaj w miseczce łyżkę oliwy, miód, paprykę w proszku, listki z dwóch gałązek tymianku i kilka kropli WINIARY Przyprawy do zup, sosów, sałatek. Odpowiednio wcześniej przygotuj cztery równe kawałki folii aluminiowej i nasmaruj je lekko oliwą. Wyłóż na nie ser i polej go marynatą. Oblane w ten sposób serki udekoruj posiekanymi uprzednio orzechami i zawiń szczelnie camembert wolnymi brzegami folii. Ułóż pakieciki na grillu i piecz przez 15-20 minut. Po zdjęciu z grilla odstaw je na chwilę, rozwiń folię po ok. 2 minutach i przełóż serki na talerzyk. Najlepiej serwować je ze świeżym pieczywem lub grzankami oraz lekkimi sałatkami.
Szaszłyki z łososia i ananasa
Przygotowanie szaszłyków z łososia i ananasa to niezawodny sposób na urozmaicenie menu na grilla! Przepis jest na tyle prosty, że bez problemu poradzą sobie z nim nawet osoby bez większego doświadczenia w przygotowywaniu ryb. Należy umyć łososia, zdjąć z niego skórę i dokładnie go osuszyć oraz pokroić w kostkę. Kawałki ryby po pokrojeniu powinny mieć ok. 2,5 cm. Pokrój w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki) i nabijaj na przemian z łososiem na długie patyczki do szaszłyków. Posól szaszłyki i ułóż je na grillu, piecz przez około 2 minuty na każdą ze stron. Pamiętaj, że łosoś jest tłustą rybą i nie potrzebuje tak dużo czasu na pełne wypieczenie jak m.in. wieprzowina, dlatego cały czas obserwuj szaszłyki, aby nie wysuszyć mięsa, a tym samym nie pozbawić go wielu walorów smakowych. Szaszłyki serwuj z Sosem Curry WINIARY.
Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki są niezwykle wdzięczną przystawką na grilla, o ile zadbasz odpowiednio o ich przygotowanie. Niezwykła wariacja, jaką są faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY, może zachwycić nawet najbardziej wymagające osoby. Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i ścięcia ich wierzchu. W pozostałej części ziemniaka wydrąż środek, aby móc umieścić w nim farsz. Podsmaż na patelni boczek i cebulkę, dodaj czosnek i dopraw do smaku. Wypełnij ziemniaki otrzymanym w ten sposób farszem, umieść je na folii aluminiowej i zawiń z każdej stron. Umieść na grillu i piecz przez ok. 20 minut. Możesz także przyrządzić je w piekarniku, jeżeli chcesz skorzystać z tej metody – umieść je na blaszce do pieczenia i wstaw na około 45-50 minut. Aby upieczone w ten sposób ziemniaki były zachwycającą przekąską, serwuj je z Sosem tatarskim WINIARY. Przed przyjściem gości warto posypać je szczypiorkiem.
Przystawki na grilla to jednak nie wszystko. Nie zapomnij o przygotowaniu odpowiednich sosów, świeżych warzyw oraz pieczywa, a twoje przyjęcie z pewnością zostanie zapamiętane na długo!