Błonnik jest jednym z najważniejszych składników odżywczych organizmu. Nie podlega on trawieniu, ani wchłanianie się. To jest składnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Umożliwia on między innymi prawidłową pracę układu trawiennego, zapewnia pasaż treści jelitowej, ogranicza przyswajanie tłuszczów i glukozy z przewodu pokarmowego. Wysokie spożycie błonnika stanowi jeden z najważniejszych czynników profilaktyki raka jelita grubego. Czym dokładnie jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Co w przypadku niedoboru błonnika? Jak możemy dostarczyć go do organizmu? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/blonnik-jeden-z-najwazniejszych-skladnikow-diety/
Błonnik – czym jest?
Błonnik jest to grupa węglowodanów – polisacharydów i oligosacharydów. Takie składniki nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim, natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym. Błonnik jest włóknem pokarmowym, które może występować jako błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny to celuloza i hemiceluloza, natomiast ten rozpuszczalny to pektyny, śluz roślinne i gumy. Obydwie te frakcje błonnika nie rozpuszczają się w wodzie, tworzą natomiast zawiesinę koloidalne. Taki podział pomimo tego że jest mało precyzyjny, to wystarczy, aby uzyskać podstawową wiedzę na temat tego składnika.
Jaką rolę odgrywa błonnik w organizmie?
Błonnik może mieć zarówno miejscowe działanie w obrębie jelit oraz działanie ogólnoustrojowe, które związane jest z funkcjonowaniem metabolizmu. Działanie w jelitach wprowadza się do pobudzenia treść jelitowej, przed co zredukowane zostaje ryzyko wystąpienia zaparć. Błonnik sprzyja oczyszczeniu jelit z zalegających resztek pokarmowych oraz wiązaniu niektórych związków chemicznych. Błonnik wykazuje też właściwe działanie prebiotyków, umożliwiając namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych.
Błonnik – gdzie występuje?
Błonnik może być dostarczany zarówno z dietą frakcji rozpuszczalnej, jaki nierozpuszczalny. Jego dzienne spożycie to od 20 do 40 g. Największe ilości błonnika są zawarte w warzywach oraz produktach pełnych ziaren zbóż. Błonnik możemy znaleźć przede wszystkim w:
- płatkach owsianych,
- otrębach pszennych,
- kaszy gryczanej,
- ryżu brązowym,
- jabłkach,
- suszonych śliwkach,
- marchewce,
- brokułach.
Co sprzyja niskiemu poziomowi błonnika?
Niedoborowi błonnika mogą towarzyszyć zaburzenia układu trawiennego, czyli zaparć i ból brzucha. Co więcej zwiększa ryzyko rozwoju chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga, rak jelita grubego, rak żołądka oraz rak piersi.
Zobacz też: http://www.skarbykaszub.pl/witamina-c-jaka-pelni-role-w-organizmie/