Dezynsekcja dla firm

0
491

Wiele firm boryka się z problemem owadów, które stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa higienicznego. Jest to szczególnie istotne w przemyśle spożywczym, gdyż pojawienie się w nich takich szkodników może doprowadzić do zanieczyszczenia i zniszczenia całej partii produktów. Dlatego też profesjonalna dezynsekcja to wręcz podstawa funkcjonowania takiego przedsiębiorstwa.

Czym dokładnie jest dezynsekcja?

Profesjonalna dezynsekcja Warszawa to usługa świadczona w stolicy i najbliższych okolicach, umożliwiająca pozbycie się owadów z otoczenia człowieka. Jest przede wszystkim ofertą skierowaną do firm, która pozwala im na wyeliminowanie owadów latających i biegających, a także ich jaj i larw.

Dezynsekcja polega na szeregu działań profilaktycznych oraz usuwających już zagnieżdżone w przedsiębiorstwie szkodniki. Sprawdza się zarówno w przypadku popularnych insektów (np. prusaków, karaluchów, mrówek, moli, meszek), jak i w przypadku szkodników magazynowych (wołków, chrząszczy czy omacnic).

Jak przebiega dezynsekcja pomieszczeń w zakładzie produkcji żywności?

Dezynsekcja to często wieloetapowy proces, który pozwala na całkowite usunięcie szkodników, a także zabezpiecza pomieszczenie przed ich pojawieniem się na nowo. Ważnym jego elementem jest uzupełnienie wszelkich braków budowlanych i innych uszkodzeń, które mogłyby stanowić otwartą drogę powrotną dla owadów.

Kolejnym krokiem jest usunięcie całej nieskażonej żywności (lub jej dobre zabezpieczenie, jeśli nie może być usunięta). Następnie konieczne jest usunięcie resztek jedzenia, umycie podłogi i udzielenie dostępu do ścian. Co ważne, takie generalne sprzątanie powinno przebiegać we wszystkich pomieszczeniach, ponieważ cały budynek musi zostać poddany dezynsekcji, aby była skuteczna.

Maszyny przemysłowe muszą zostać okryte i zabezpieczone na czas dezynsekcji, a po całym procesie będzie trzeba je dokładnie umyć. Podczas samego oczyszczania z owadów w obiekcie nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta ani rośliny. Budynek musi być szczelnie zamknięty. W niektórych przypadkach konieczne jest także wyłączenie systemów przeciwpożarowych oraz uszczelnienie wentylacji.

Profesjonalna dezynsekcja wykonywana jest za pomocą środków chemicznych, na przykład metodą zamgławiania. W ten sposób środek owadobójczy zostaje rozpylony w strumieniu powietrza jako sucha mgła, która szybko penetruje każdy zakątek pomieszczenia. Ze względu na wielkość cząstek środka owadobójczego rzędu kilku mikronów może dostać się nawet w trudno dostępne miejsca, jak szczeliny, również tam skutecznie eliminując jaja, larwy i owady.

Dodatkowe usługi komplementarne do dezynsekcji

Jeśli w firmie wymagana jest jeszcze wyższa higiena, dodatkowymi usługami, jakie mogą być w niej zastosowane, są przede wszystkim wymrażanie dwutlenkiem węgla i ozonowanie. Pierwsza metoda pozwala na usunięcie roztoczy i bakterii, a druga usuwa nieprzyjemne zapachy. Dzięki temu cały proces oczyszczania jest jeszcze pełniejszy, a poziom bezpieczeństwa w firmie znacząco wzrasta.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here