Mleczna, gorzka, biała. Bez dodatków, albo z rodzynkami, orzechami, jogurtem i z wieloma innymi smakołykami. Z nadzieniem lub bez. Czekolada. Niebiańsko dobra w każdej postaci i uwielbiana przez wielu ludzi na świecie i ma nawet swoje święto, które na świecie obchodzone jest 7 lipca, ale w Polsce trochę wcześniej, ponieważ 12 kwietnia. Są cztery typy tego smacznego deseru. Gorzka, którą nie wszyscy lubią, ale ma w sobie najwięcej magnezu i ma aż siedemdziesiąt procent kakao. Dziś możemy kupić ją z dodatkiem pomarańczy, chili, bądź też z dodatkiem likieru. Kolejna to mleczna, która jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, ale ma już mniej procent kakao, niż gorzka, bo niecałe pięćdziesiąt. Jest również deserowa, która podobna jest do mlecznej, tyle, że ma w sobie więcej procent miazgi kakaowej. No i na końcu czekolada biała, która nie ma w sobie kakao, ale ma wielu zwolenników.

Kiedy zbliża się zimowa pora roku, często pijemy ją na gorąco. Kupujemy taką, albo też chcemy samemu zrobić. Ale przyrządzanie czekolady na gorąco domowym sposobem nie może być przyrządzone bezpośrednio w garnku, ponieważ może się po prostu przypalić.

Jak rozpuścić czekoladę, aby była tak samo dobra, jak ta kupiona w kawiarni?

Jak rozpuścić czekoladę, aby była tak samo dobra, jak ta kupiona w kawiarni?Przede wszystkim należy przygotować garnek z wodą i miseczkę, albo mniejszy garnek, który trzeba umieścić nad tym większym, naczynie musi być zupełnie suche i czyste. Chodzi o to, aby przygotować wodną kąpiel. Woda musi się gotować, ale nie tak bardzo mocno, nie może natomiast dotykać tej miski. Czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki, nie muszą być one regularne, przecież i tak za chwilę będzie w postaci gęstego płynu. Ale takie drobne kawałki rozpuszczą się szybciej, niż gdybyśmy ją włożyli całą do miski. Ważne, żeby topiła się powoli. Jeśli chcemy zrobić z czekolady polewę na przykład do polania ciasta, możemy dodać trochę masła podczas rozpuszczania, wtedy będzie miała bardzo fajny połysk. Jeżeli zaś robimy ją, aby napić się pysznej, gęstej czekolady, powinniśmy dodać do niej mleko i często mieszać, aby grudki, które będą się pojawiać podczas rozpuszczania zniknęły.

Pamiętajmy, żeby kupować czekoladę dobrej jakości, warto zapłacić o kilka złotych więcej, ale mieć pewność, ze mamy przed sobą dobry produkt. Czekolada tania, gorsza może się podczas kąpieli wodnej przypalić, a to chyba ostatnia rzecz, jaką byśmy chcieli. Teraz, gdy już to wszystko wiemy, na pewno uda nam się przygotować cudowną płynną czekoladę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here