Pyry, bulwy, kartofle, grule. Kilka nazw, ale jedno warzywo uwielbiane przez większość osób w Polsce i nie tylko. Smażone, pieczone, gotowane, na słono, jak i w postaci deseru. Mimo, że może taka bulwa wygląda bardzo niewinnie i ponuro, to jednak ma w sobie wiele cennych minerałów i składników odżywczych, przede wszystkim witaminę C, białko, a także ryboflawinę, jak i kilka witamin z grupy B. Mimo, że bardzo często jemy je pod różną postacią na gorąco, nie do końca wiemy, jak ugotować ziemniaki, aby były smaczne, nie przegotowane. Są różne teorie na temat ich gotowania i przyrządzania, ale metoda prób i błędów można je zrobić niemal po mistrzowsku.

Jak ugotować ziemniaki?

Jak ugotować ziemniakiMimo, że występuje kilkadziesiąt odmian ziemniaka, to jednak w sklepie wybieramy po prostu takie, jakie są nie zastanawiając się za bardzo, czy ta odmiana nadaje się do gotowania. Oczywiście w większych sklepach, na przykład w marketach można wybrać spośród kilku odmian te, które są najbardziej odpowiednie, ale zazwyczaj twierdzimy, że nie potrzebujemy aż takiej ilości. jaka jest w tym konkretnym opakowaniu, więc i tak bierzemy te, które można sobie wybrać w takiej ilości, w jakiej chcemy. Jeżeli chcemy prawidłowo ugotować ziemniaki, przede wszystkim musimy zagotować wodę. Musi być jej tyle, żeby zakryła je wszystkie.

Należy pamiętać o tym, że aby mogły się ugotować w takim samym czasie, najlepiej je pokroić na równe kawałki w kostkę, wtedy mamy pewność, że żadna z kosteczek nie będzie twarda i niedogotowana. Ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody i czekamy około dwudziestu – dwudziestu pięciu minut. Możemy w międzyczasie sprawdzić stopień ugotowania, wyjmując jedną kostkę na widelec i próbując. Nie możemy również zapomnieć o posoleniu, wszystko zależy od tego, ile ich mamy w garnku, ale co najmniej łyżka soli być musi. Łatwiej potem dosolić, niż nie zjeść, bo byłyby za słone.

Czym doprawić ziemniaki?

Pod koniec gotowania, jeżeli mamy koperek, to odcinamy jego łodygi i wkładamy do garnka. Jak wiadomo ziemniaki posypane świeżym koperkiem smakują doskonale, a woda doskonale przejdzie smakiem łodyg. Teraz tylko już od nas zależy, w jaki sposób je przyrządzimy i podamy. Możemy po prostu wyjąć je prosto na talerz, posypać delikatnie koperkiem, albo też zrobić puree, dodając troszkę śmietany, masła i gałki muszkatołowej. Mieszamy i na koniec ugniatamy. Możliwości jest naprawdę nieskończenie wiele, a tak naprawdę w przyrządzeniu najlepszych ziemniaków na świecie hamuje nas tylko nasza wyobraźnia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here