Ocet jabłkowy na pewno warto pić ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie ma on może jakiegoś specjalnie dobrego smaku i niektórym trudno go będzie nawet przełknąć, ale połączony z wodą i miodem oraz sokiem z cytryny staje się napojem, który bez trudu można wypić z myślą o swoim organizmie. Niektórzy raczą się nim w godzinach porannych w celu pozbycia się licznych toksyn i oczyszczenia wszystkich narządów. Ocet jabłkowy kupiony w zwykłym sklepie nie będzie jednak najlepszym wyborem. Powinno się go przygotować samodzielnie, co nie jest zresztą trudne. To jak zrobić ocet jabłkowy?

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Jak zrobić ocet jabłkowy?Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne są oczywiście jabłka. Warto zwrócić uwagę na ich jakość i smak. Najlepsze będą jabłka zupełnie naturalne, uprawiane bez użycia chemicznych substancji, czyli te niepryskane. Można je dostać na większości straganów, targach i w mniejszych osiedlowych sklepikach. Osoby mieszkające na wsiach spokojnie natomiast pozyskają je od swoich sąsiadów. Warto też pomyśleć o posadzeniu kilku jabłonek we własnym ogrodzie, aby zawsze móc pobrać z nich świeże i przepyszne owoce. W smaku są one znacznie lepsze od tych kupowanych w supermarketach. Dobre jabłka można natomiast rozpoznać po ich wyglądzie – nigdy nie będą one idealnie kształtne, a na ich powierzchniach mogą pojawiać się drobne zanieczyszczenia czy plamki.

Wszystkie jabłka należy rozdrobnić na mniejsze części i usunąć z nich gniazdka oraz ewentualne zanieczyszczenia

Następnie można je pokroić na jeszcze mniejsze kawałeczki lub bardzo cienkie plasterki. W takiej formie powinno się umieścić je w maszynce do mielenia mięsa, aby jeszcze bardziej je rozdrobnić. Owoce należy później umieścić w szczelnym słoiku i zalać przegotowaną zimną wodą, dodając do niej kilka łyżeczek cukru (mniej więcej trzy łyżki na jeden litr płynu). Słoik z zawartością należy przykryć czystą ściereczką i zawiązać go zwykłą gumką recepturką. Następnie należy umieścić go w ciepłym i ciemnym otoczeniu, pozostawiając go tam na dwa lub trzy tygodnie.

Jak zrobić ocet jabłkowy? W Internecie jest wiele przepisów pokazujących bardzo dokładnie, jak można go wykonać zupełnie samodzielnie. Nie jest to zadanie trudne, ale niestety bardzo czasochłonne. Dopiero po paru tygodniach dochodzi do tzw. fermentacji octowej. A po czym poznać, że ocet jest już gotowy do spożycia? Wystarczy do niego zajrzeć i ocenić jego aromat. Powinien być on bardzo charakterystyczny i mocny.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here