Aby samodzielnie wyprodukować wino nie potrzeba tajemnej wiedzy czy alchemicznych zdolności. Wystarczą ulubione owoce, duże ilości cukru, drożdże winiarskie i szereg innych niezbędnych dodatków. A najważniejszym składnikiem procesu wyrobu wina jest oczywiście czas, który będzie różnił się w zależności od wyboru konkretnego gatunku owoców.
Co potrzebujemy do wyrobu wina?
Wino tworzą owoce, drożdże i cukier. Ale do produktów spożywczych jeszcze niezbędne są akcesoria winiarskie, choćby szklana butla zwana też balonem czy galonem. Butlę zwyczajowo i dla wygody umieszcza się w koszyku wykonanym z tworzywa sztucznego. Kosz posiada dwa mocne uchwyty umożliwiające przemieszczanie ciężkiej butli a jednocześnie ochrania szkło przed stłuczeniem oraz promieniami słonecznymi.
Butle do wina, do użytku domowego, kupuje się w różnych pojemnościach, największa to 25 l. Powinna być wykonana z jakościowego szkła sodowego a jej kształt zapewnia odpowiednią fermentację przyszłego wina.
Butelki i gąsiory
Akcesoria winiarskie niezbędne do wyrobu wina to także gąsiory o mniejszej pojemności niż balony. One również opakowane są w wiklinowy lub plastikowy kosz. Gąsiory o większej pojemności można przeznaczyć do fermentacji owoców albo przechowywać w nich gotową już nalewkę czy wino. Aby serwować z nich bezpośrednio płyn warto wybrać gąsior w koszu wyposażonym w poręczny uchwyt, dzięki temu nalewanie wina czy nalewki udaje się bez niepotrzebnych ubytków. Gąsior może też być pośrednią formą pomiędzy galonem a standardową butelką. Gotową zawartość butli za pomocą specjalnego wężyka zlewa się do gąsiora, a stamtąd dalej. W gąsiorze można też prowadzić dalszą fazę fermentacji ,wystarczy otwór gąsiora wyposażyć w rurkę fermentacyjną i korek. Gąsiory służą również do przechowywania innych napojów, również bezalkoholowych, np. soków owocowych.
Rurka fermentacyjna i wężyk
Do grupy akcesoriów winiarskich należą również: rurka fermentacyjna oraz wężyk. Rurka jest niezbędna do przeprowadzenia całego procesu fermentacji zachodzącego w butli. Do rurki wlewa się niewielką ilość wody, by do wnętrza butli nie przedostało się powietrze. Rurka nie dopuszcza do wnętrza butli owadów czy insektów a jednocześnie pozwala na uwalnianie się nadmiaru gazów zachodzących podczas procesu fermentacji. Rurka fermentacyjna wykonana jest ze szkła lub plastiku.
Gumowy wężyk do ściągania wina zakończony szklaną końcówką to kolejny element z grupy akcesoriów winiarskich. Wężyk służy do ściągania wina z butli i dalszego jego rozlewania. Przygotowując się do użycia wężyka zawsze należy wyparzyć go w gorącej wodzie. Woda nie tylko zabija bakterie, ale formuje kształt giętkiego wężyka.
Artykuł powstał we współpracy z https://www.winodomowe.pl/