Suszenie żywności jest jednym z podstawowych sposobów jej konserwacji. Po odparowaniu wody, produkty spożywcze mogą być przechowywane dłużej. Nie pokrywają się pleśnią i nie gniją. Nie trzeba ich również trzymać w lodówce, a jedynie w suchym, najlepiej zacienionym miejscu. Owoce i warzywa przed suszeniem zwykle się rozdrabnia i wystawia na działanie wysokiej temperatury. Sprzętem, który przyspiesza cały proces i czyni go bezpiecznym, jest dehydrator, czyli rodzaj suszarki do żywności.

Jak działa dehydrator?

Suszarka do żywności to urządzenie elektryczne, które pozwala odparować wodę z żywności, przede wszystkim z owoców, warzyw i grzybów, poprzez oddziaływanie na nie podwyższoną temperaturą i wymuszoną cyrkulacją powietrza. Nowoczesne dehydratory wyposażone są zatem zarówno w grzałkę z termostatem, jak i w wydajny wentylator, który usuwa wilgotne powietrze na zewnątrz urządzenia i sprawia, że suszone produkty są stale owiewane przez ciepłe powietrze, co przyspiesza suszenie i zapobiega ich przypaleniu. Dehydrator, tak jak np. https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html jest zatem formą klasycznej, elektrycznej suszarki do żywności. Zwykle ma kształt kwadratu i z zewnątrz przypomina niewielki piekarnik z kilkoma półkami. Tacki są oczywiście wysuwane, co ułatwia nakładanie świeżych i zbieranie suszonych produktów spożywczych, przede wszystkim warzyw i owoców.

Jakie produkty można poddać dehydratyzacji?

Suszy się głównie produkty szybko psujące się, które zawierają dużo wody. Doskonałym przykładem takiego produktu są grzyby. Dehydrator błyskawicznie pozbawia je wilgoci bez ryzyka przypalenia, utraty naturalnego koloru, zapachu i smaku. Dehydratorów używa się również do suszenia wszelkiego typu owoców, zarówno owoców pochodzących z polskich sadów, plantacji i lasów, jak i popularnych cytrusów oraz innych owoców egzotycznych. Co warte podkreślenia, proces suszenia nie wpływa na utratę koloru i smaku owoców, dzięki czemu w przyszłości można używać ich jako dodatku do różnego rodzaju deserów, koktajli lub innych potraw. Suszarki do żywności mogą być używane także do suszenia warzyw i ziół. Doskonale sprawdzą się przy przygotowaniu tzw. warzywka, zapasu natki pietruszki czy zielonego kopru na zimę.

Profesjonalnego dehydratora charakteryzującego się dużą wydajnością działania można używać zarówno do suszenia roślin, jak i mięsa oraz ryb. Tego typu urządzenie sprawdzi się także przy suszeniu makaronu oraz wówczas, gdy kupimy zbyt dużo chleba i chcemy szybko przygotować z niego chrupiące suchary lub grzanki, które później można wykorzystać jako sycący dodatek do zupy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here