Ciasto malinowa chmurka to jedno z ciast, które możesz przygotować zarówno w sezonie letnim, jak i zimowa porą. Smakuje rewelacyjnie, aż trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po dokładkę. To deser, którego nie da się nie lubić. Dowiedz się jak upiec wspaniały deser z malinami. Poznaj sprawdzony przepis z bloga Ewy.
Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie znajdziesz w wielu miejscach, jednak nie zawsze jest on taki sam. Jedne blogerki dodają najczęściej świeże maliny, jeszcze inne gospodyni domowe galaretkę malinową, ale niewątpliwie najsmaczniejszym rozwiązaniem jest dodanie malin mrożonych zalanych galaretką malinową jak na blogu www.ewa-gotuje.pl. Mrożone maliny mają tą zaletę, że są zawsze dostępne bez względu na porę roku. Jeśli nie masz zapasu w swojej zamrażalce, nie przejmuj się. W większości sklepów spożywczych maliny dostępne są od ręki. Ich cena także nie jest wygórowana. W chwili pisania artykułu (kwiecień 2021r.) cena pół kilogramowego opakowania, które w zupełności wystarczy na ciasto, kosztuje około 12 zł.
Malinowa chmurka na biszkopcie to czterowarstwowe ciasto, które swoim wyglądem przypomina deser Pani Walewska. Pierwszą warstwę stanowi puszysty biszkopt. Drugą opisywane wcześniej maliny, najlepiej mrożone. Trzecią masa z serka mascarpone oraz śmietanki trzydziestosześcioprocentowej. Czwartą – rewelacyjnie krucha beza. Jest to ciasto nie tyle pracochłonne, jak twierdzą niektórzy, ale dość czasochłonne. Z pewnością warto je zrobić na weekend. Goście będą zachwyceni. Trudno oprzeć się przełamaniu smaków i nie sięgnąć po dokładkę. Warto upiec malinową chmurkę na dużej blaszce, ponieważ bardzo szybko znika z talerza.
Najlepiej zacząć od wypieczenia kruchej bezy, gdyż to wymaga niewątpliwie najwięcej czasu. Beza powinna piec się w temperaturze około 140 stopni i później suszyć się, co wymaga zrobienia jej dużo wcześniej. Do bezy będą potrzebne białka, które ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Cukier dodajemy stopniowo, podczas ubijania, tak aby powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy skrobi ziemniaczanej. Całość należy wyłożyć do formy, tworząc fale, wstawić do piekarnika.
Może początkowo być nagrzany do 180 stopni, jednak od razu po włożeniu bezy, należy zmniejszyć temperaturę do wymaganych 140 stopni. Beza w piekarniku bardziej osusza się niż piecze. Podczas pieczenia bezę posypujemy płatkami migdałów, dzięki którym otrzymamy piękną posypkę na wierzchu ciasta oraz rewelacyjny smak. Pieczemy około 90 minut, jednak nie wyjmujemy bezy. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na dwie godziny.
Kolejną rzeczą, którą musimy zrobić wcześniej jest niewątpliwie galaretka, do której dodajemy rozmrożone maliny. Bardzo ważne jest, aby galaretka była czerwona. Możesz użyć na przykład galaretki truskawkowej lub malinowej. Istotne jest, aby galaretka z malinami nie stężała do końca. Dlatego między czasie powinniśmy przygotować i upiec biszkopt według standardowego przepisu. Galaretkę z malinami, kiedy jest już prawie stężała, ale jeszcze dająca się przelać, wylewamy na ostudzony biszkopt. Jeśli nie dopilnujesz momentu tężenia galaretki, jest stary sposób na jej uratowanie. Galaretkę należy najzwyczajniej w świecie podgrzać w kąpieli wodnej, dzięki czemu ponownie stanie się płynna. Teraz należy zrobić masę.
Śmietankę trzydziestosześcioprocentową ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie nakładamy gotowy krem na ciasto z malinami, jako trzecią warstwę. Na koniec wykładamy na ciasto gotową bezę z migdałami. Ciasto schładzamy w lodówce. Malinowa chmurka jest już gotowa do podania. Ciasto lubią dzieci, za sprawą smacznego i słodkiego serka mascarpone oraz kwaskowatej galaretki z malinami. Smakuje rewelacyjnie i bardzo szybko znika ze stołu. Zobacz także artykuł: http://www.u21.pl/przepisy-kulinarne-z-programu-ewa-gotuje/
Życzymy smacznego i udanych wypieków :-).