Ograniczenie spożycia mięsa, a często zupełne wyłączenie go z diety, to coraz powszechniejsze zjawisko. Dieta wegetariańska jest jednym ze sposobów odżywiania, który produkty mięsne zastępuje wyłącznie tymi o roślinnym pochodzeniu. Włączenie do diety dużych ilości warzyw i owoców, a także wykluczenie z niej wysoko przetworzonych produktów zawierających mięso, potrafi w znaczącym stopniu wpłynąć na poprawę stanu zdrowia oraz samopoczucia. Wybór diety wegetariańskiej może być świetnym pomysłem na oczyszczenie organizmu, a także skutecznym sposobem walki z otyłością.
Owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze i pełne ziarno, czyli fundamenty diety
Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na pokarmie pozyskiwanym z roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i okopowych. Główną grupę produktów stanowią warzywa i owoce, bogate w błonnik pokarmowy oraz sporą ilość witamin. Warto zaznaczyć, że w diecie wegetariańskiej białko zwierzęce zastępuje się roślinami strączkowymi. Fasola, groch, soja czy soczewica są bardzo dobrymi źródłami białka.
Istotnym elementem diety są także zdrowe tłuszcze (przede wszystkim z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT), pochodzące m.in. z oleju rzepakowego i lnianego, a także z orzechów oraz awokado. Posiadają one w swoim składzie bardzo ważne dla ludzkiego organizmu kwasy omega-6 i omega-3, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować.
Produkty pełnoziarniste także należą do bardzo ważnych składników diety wegetariańskiej. Są źródłem błonnika, a także wielu witamin z grupy B (m.in. ryboflawiny, niacyny czy kwasu foliowego).
Zalety diety wegetariańskiej
Jedną z największych zalet stosowania diety roślinnej jest możliwość oczyszczenia układu pokarmowego i odciążenia go – odstawienie mięsa sprawia, że trawienie następuje szybciej. Skoncentrowanie odżywiania na owocach i warzywach pozwala także na zachowanie ujemnego bilansu kalorycznego, co w dłuższej perspektywie ułatwi pozbycie się nadprogramowych kilogramów.
Dieta wegetariańska wpływa także pozytywnie na układ krwionośny, a lekkie i łatwo strawne posiłki sprawiają, że osoba na diecie czuje się lżej, co przekłada się również na procesy starzenia. Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców sprzyja obniżeniu złego cholesterolu i stanowi rodzaj profilaktyki miażdżycowej. Produkty roślinne bogate są w przeciwutleniacze oraz antyoksydanty, które redukują rozwój wolnych rodników i minimalizują szansę rozwoju nowotworów.
Dieta wegetariańska zapewnia także lepszą kontrolę nad cukrzycą. Wynika to z faktu, iż osoby stosujące dietę wegetariańską mają niższy poziom glukozy we krwi. Spożycie warzyw bogatych w witaminę C oraz błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz chorobom jelita grubego. Więcej na temat zalet diety można znaleźć na portalu z przepisami wege wegemaluch.pl, gdzie eksperci z dziedziny wegetarianizmu dzielą się swoimi doświadczeniami.
Z jakich produktów korzystać?
Przygotowując posiłki warto korzystać z metody gotowania na parze, duszenia czy też grillowania. Należy pamiętać o tym, iż głównym założeniem diety wegetariańskiej jest jej zróżnicowanie, dzięki czemu produkty dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niektórzy z wegetarian włączają do diety nabiał oraz jaja, które w jeszcze większym stopniu potrafią urozmaicić dietę. Które z produktów najlepiej włączyć do diety wegetariańskiej? Oto kilka z nich:
- warzywa i owoce – im więcej, tym lepiej!;
- zboża, czyli makarony, ryż i kasze. Wybierając pieczywo, warto sięgać po jego pełnoziarnistą odmianę;
- rośliny strączkowe, czyli podstawowe źródło białka;
- orzechy oraz nasiona i pestki;
- oleje i oliwa, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- jaja oraz chudy nabiał.
Wybór diety wegetariańskiej wpłynie z pewnością na podniesienie jakości życia oraz zdrowia. Organizm mniej obciążony procesami trawiennymi to organizm bardziej wypoczęty i gotowy do działania. Dieta wegetariańska może okazać się także początkiem nowego stylu życia, który niesie za sobą wiele pozytywnych następstw, a osobom wybierającym taki sposób odżywiania, pozwala na życie w zgodzie z naturą.