Whiskey to jeden z najbardziej znanych alkoholi na całym w świecie. W zależności od regionu ma ona inny smak, czy aromat. Dużą popularnością cieszą się trunki europejskie, a także American whiskey. Co warto o nich wiedzieć?

Jakie pochodzenie ma American whiskey?

Ameryka nie jest ojczyzną whisky. Jej historia zaczyna się na Starym Kontynencie. To na terenie Irlandii i Szkocji wymyślono i udoskonalano produkcję tego napoju. Głównym składnikiem trunku okazał się słód jęczmienny, który w połączeniu z wodą oraz drożdżami tworzy jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. Popularność whisky była tak duża, że w obawie o próby wprowadzenia do obiegu podróbek, Szkoci zdecydowali się uregulować tę kwestię prawnie. Tak powstał The Scotch Whisky Act, który jasno określał warunki, które musi spełnić trunek, by mógł być rozpowszechniany jako szkocka whisky. Kiedy Europa dobrze znała już whisky, która chętnie gościła na stołach elit i nie tylko, Stany Zjednoczone czekały na pierwszych imigrantów ze Starego Kontynentu. To oni bowiem przywieźli do Ameryki whisky i rozpoczęli tam jej produkcję. Musieli jednak dostosować recepturę do panujących tam warunków naturalnych. W ten sposób powstał wyjątkowy gatunek whisky.

Jakie american whiskey są znane na całym świecie?

Podstawą american whiskey jest kukurydza. To właśnie te zboże jest głównym składnikiem zacieru.  W zależności od rodzaju american whiskey, może jej być od 50% do nawet 70%. Na świecie znane są dwa rodzaje tego trunku. Pierwszy z nich to burbon. Produkowany jest w Kentucky, gdzie powstaje aż 95%  jego światowej produkcji. W Bardstown co roku odbywa się Bourbon Festival, co tylko pokazuje znaczenie tego trunku dla Kentucky. Zacier, z którego powstaje burbon, jest złożony właśnie w 70% z kukurydzy. 50-procentowa zawartość tego zboża jest zaś minimalną ilością wymaganą przez rządową ustawę z 4 maja 1964 roku. Burbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Zabieg ten sprawia, że trunek ma wyraźny dębowy aromat. Czas leżakowania tego alkoholu wynosi co najmniej dwa lata. Tutaj znajdziesz różne wersje american whiskey https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanska-bourbon. Poza trunkiem produkowanym w Kentucky, także Tennessee może poszczycić własną wersją american whiskey. Jej najbardziej rozpowszechnioną wersją jest ta wymyślona przez Jacka Daniela. To, co odróżnia ją od burbona, to sposób suszenia zacieru. Przepuszcza się go bowiem przez warstwę węgla drzewnego wypalanego z cukrowego klonu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here