Jednym z szybkich, prostych i zdrowych pomysłów na obiad może być makaron z sosem. Na półkach w marketach znajdziemy bardzo duży wybór gotowych sosów, jednak czy warto z nich korzystać, skoro taki sos możemy zrobić samodzielnie? Domowy sos będzie pyszny w smaku i z całą pewnością dużo zdrowszy. Jak zrobić sos do makaronu?

Jak zrobić sos?

Jak zrobić sosOpcji jest bardzo wiele, zacznijmy od tej podstawowej, czyli od sosu pomidorowego. Możemy skorzystać ze świeżych pomidorów, użyć tych z puszki czy też wykorzystać passatę lub przecier pomidorowy. Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, dorzucamy świeże zioła, takie jak bazylia, pietruszka, oregano, a jeśli ich nie mamy, możemy użyć suszonych przypraw. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tyle składników wystarczy, aby stworzyć zupełnie najprostszy sos. Możemy go podawać z makaronem spaghetti, penne, fusilli lub jakimkolwiek innym. Nada się również do ryżu lub jako dodatek do warzyw. Tę bazę możemy także wykorzystać do przygotowania popularnego włoskiego sosu bolońskiego, czyli sosu bolognese. Powstanie on jeśli na patelni podsmażymy mięso mielone, a następnie dodamy do niego nasz sos i chwilę podgotujemy. Dla osób, które nie jedzą mięsa, jest możliwość przygotowania takiego sosu w wersji wegańskiej. Mięso mielone należy wtedy zastąpić ugotowaną czerwoną soczewicą. Makaron z takim sosem będzie równie pyszny.

Sos jako dodatek do kasz

Jako dodatek do kaszy: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej, orkiszowej czy bulgur świetnie sprawdzi się sos pieczarkowy. Oprócz pieczarek będziemy potrzebowali cebuli i śmietany lub ewentualnie jogurtu. Przygotowanie jest banalne. Wrzucamy na patelnię cebulkę, dodajemy umyte, osuszone i pokrojone pieczarki i czekamy, aż wszystko się ładnie podsmaży. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt, czekamy aż sos zrobi się gęsty, doprawiamy i gotowe, możemy podawać.

Do tych sosów potrzebowaliśmy składników bazowych, którymi były pieczarki i pomidory. A jak zrobić sos, kiedy w kuchni nie mamy praktycznie nic? Do sosu algio olio wystarczy nam czosnek i oliwa. Posiekany czosnek podsmażamy na sporej ilości oliwy i wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem spaghetti i obiad we włoskim stylu mamy gotowy.
Pozostając we włoskich klimatach, innym razem możemy się pokusić o zrobienie pesto czyli zielonego sosu pochodzącego z Genui. Taki sos nazywa się Pesto alla genovese i zrobiony jest z bazylii. Istnieje także czerwona wersja, wywodzące się z Sycylii pesto alla siciliana, przygotowywana z suszonych pomidorów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here