Élie Metchnikoff po raz pierwszy zasugerował możliwość zasiedlenia jelit dobroczynnymi bakteriami na początku XX wieku. Oryginalna współczesna hipoteza o pozytywnej roli niektórych bakterii została po raz pierwszy wprowadzona przez rosyjskiego naukowca i laureata Nagrody Nobla Élie Metchnikoff, który w 1907 roku zasugerował, że możliwe będzie zmodyfikowanie mikroflory jelitowej i zastąpienie szkodliwych mikrobów przydatnymi mikrobami. Bakterie proteolityczne, takie jak Clostridia, które są częścią normalnej mikroflory jelitowej, wytwarzają toksyczne substancje, w tym fenole, indole i amoniak z trawienia białek.
Suplementy probiotyczne dla sportowców w dzisiejszych czasach są bardzo pożądane przez wiele osób. Jako produkty żywnościowe lub suplementy diety probiotyki są w fazie wstępnych badań w celu oceny, czy mają jakikolwiek wpływ na zdrowie. We wszystkich przypadkach przedstawianych Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności jako oświadczenia zdrowotne dowody naukowe pozostają niewystarczające, aby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy między spożywaniem produktów probiotycznych a wszelkimi korzyściami zdrowotnymi. Napoje probiotyczne i probiotyki w płynie są naprawdę dobre w smaku – co z całą pewnością jest ogromną zaletą dla wielu osób.
Antybiotyki są powszechnym sposobem leczenia dzieci, u 11% do 40% dzieci leczonych antybiotykami rozwija się biegunka. Te zmiany społeczności drobnoustrojów powodują zmiany w metabolizmie węglowodanów, w wyniku czego zmniejszone jest wchłanianie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i biegunka osmotyczna. Probiotyk na odporność działa naprawdę bardzo szybko. Leczenie probiotyczne może zmniejszyć częstość występowania i nasilenie AAD, jak wskazano w kilku metaanalizach. Na przykład leczenie preparatami probiotycznymi, w tym L. rhamnosus, może zmniejszyć ryzyko AAD, poprawić konsystencję stolca podczas antybiotykoterapii i wzmocnić odpowiedź immunologiczną po szczepieniu. Probiotyki mają naprawdę wiele zalet, dlatego są tak docenione.
Więcej: https://living-food.pl/