Śniadanie to bez wątpienia jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Jego jakość decyduje o naszej energii do działania. Jeśli więc chcemy mieć siłę, motywację i dobry nastrój, nigdy nie powinniśmy pomijać porannej porcji tego sycącego dania!
Chyba każdemu z nas zdarzyło się przynajmniej raz szykować w pośpiechu i wyjść z domu bez zjedzenia śniadania. Na konsekwencje z pewnością nie trzeba było długo czekać. Nieprzyjemne ssanie w żołądku, rozdrażnienie, poczucie osłabienia – to kilka sygnałów, które wysyła nasz organizm, kiedy jesteśmy bardzo głodni. A przecież nikt z nas nie lubi czuć się źle! Warto więc poświęcić chwilę rano na przygotowanie śniadania, które doda nam energii do działania. Pomogą nam w tym sprawdzone przepisy – np. poniższy na pyszne i puszyste omlety!
Omlet z kurkami, szpinakiem i serem
Ciepłe i treściwe danie to wspaniały pomysł na śniadanie, szczególnie w czasie chłodniejszych dni. Jednak mało kto lubi wstawać godzinę wcześniej niż zwykle, aby z mozołem przygotowywać skomplikowany posiłek. I wcale nie musi tego robić! Wybawieniem bowiem są tu sycące omlety, które możemy przygotować naprawdę błyskawicznie. Wystarczy tylko poznać kilka sprawdzonych przepisów.
Przykładem pysznego dania, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, jest wyśmienity omlet ze szpinakiem, kurkami i startym żółtym serem. Przygotowanie zaczynamy od delikatnego oczyszczenia i pokrojenia grzybów. Jeśli nie chcemy rano tracić na to czasu, możemy zrobić to wieczorem poprzedniego dnia. Następnie przechodzimy do błyskawicznego przyrządzenia ciasta. Jajka, mąkę, starty ser żółty i odrobinę pieprzu dokładnie mieszamy razem w misce – i gotowe! Następnie siekamy cebulę, którą wrzucamy do rozgrzanej na patelni oliwy i doprowadzamy do zeszklenia. Przyda się tu też Przyprawa w płynie MAGGI, która nada daniu niezwykły aromat i podkreśli jego smak. Później dodajemy kurki i całość podsmażamy, aż do lekkiego zrumienienia. Na końcu dokładamy kilka liści świeżego szpinaku. Kiedy stanie się miękki, zalewamy całość przygotowaną masą jajeczną, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Już po kilku minutach masa zetnie się i omlet będzie gotowy.
Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką
Kolejny przepis na omlet to rewelacyjna propozycja dla miłośników mięsa. Jego przygotowanie zaczynamy od roztrzepania jajek w misce i doprawienia ich solą i pieprzem. Kolejno dodajemy do nich: pokrojoną w paseczki wędlinę, szczypiorek oraz starty ser żółty, mieszając wszystko delikatnie po dołożeniu każdego kolejnego składnika. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Kiedy jego połowa już się roztopi, wlewamy masę jajeczną. Gdy po kilku minutach będzie lekko zarumieniona od spodu, obracamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Serwujemy od razu po przygotowaniu, na przykład z dodatkiem naszego ulubionego sosu.
Te wspaniałe przepisy możemy dowolnie modyfikować, dodając produkty, które akurat mamy pod ręką. Wystarczy tylko zadbać o to, żeby w lodówce zawsze mieć kilka jajek, a potem uruchomić naszą wyobraźnię i w każdej chwili możemy stworzyć pyszny omlet!